|   Strona główna  |   Regulamin forum  |   FAQ  |   Logowanie  |   Rejestracja  |

» Prawo i firma

Firmini.pl

» Jestem średnim czy mikro przedsiębiorcą?
Marceli
19:56 08-06-2010  

Niby teoria jest znana:

małe przedsiębiorstwo:
- zatrudnia mniej niż 50 pracowników oraz
- jego roczny obrót nie przekracza 10 milionów euro lub całkowity bilans roczny
nie przekracza 10 milionów euro;
mikroprzedsiębiorstwo:
- zatrudnia mniej niż 10 pracowników oraz
- jego roczny obrót nie przekracza 2 milionów euro lub całkowity bilans roczny
nie przekracza 2 milionów euro

Ale jak liczyć pracowników? Czy to są tylko osoby zatrdnione na umowę o pracę czy też na zlecenie, dzieło?
Nigdzie nie mogę znaleźć tego...

mich.min
11:56 09-06-2010  

Odpowiedź znajduje się w ustawie o SDG:

Wyrażone w euro wielkości przelicza się na złotewedług średniego kursu ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski w ostatnim dniuroku obrotowego wybranego do określenia statusu przedsiębiorcy.

Średnioroczne zatrudnienie określa się w przeliczeniu na pełne etaty.
Przy obliczaniu średniorocznego zatrudnienia nie uwzględnia się pracownikówprzebywających na urlopach macierzyńskich i wychowawczych, a także zatrudnionychw celu przygotowania zawodowego.
W przypadku przedsiębiorcy działającego krócej niż rok, jego przewidywany obrótnetto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz operacji finansowych, atakże średnioroczne zatrudnienie oszacowuje się na podstawie danych za ostatniokres, udokumentowany przez przedsiębiorcę.

Warto dodać, że za przedsiębiorców uznaje się także wspólników spółki cywilnej w zakresie wykonywanej przez nich działalności gospodarczej. Oni również będą podlegać regulacjom, o których piszesz.

Marceli
18:49 10-06-2010  

Czytałem ustawę. Pytałem o to, czy wlicza się też osoby zatrudnione na umowę o dzieło lub zlecenie. Np. studenci preferują taką formę zatrudnienia - jak jest zaoczny to przecież spokojnie wyrabia równowartośc etatu. Ale jeśli jest zatrudniony na zlecenie to nie można mówić o żadnym etacie - ma płacone od godziny. Etat tylko przy umowie o pracę, prawda?

mich.min
17:56 21-06-2010  

Źle Cię zrozumiałem Marceli :) Z tego co wiem to niestety, ale zlecenie pozostaje zleceniem. Etat tylko przy umowie o pracę.

Marceli
23:03 22-06-2010  

Aha, w takim razie bardzo dziękuję za odpowiedź;)
Tak podejrzewałem, ale nie byłem pewien, bo w końcu zlecenio- lub dziełobiorca też wykonuje dla nas pracę realnie wartościowa i wymierną.

jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

•  

Nasi użytkownicy

Dołączyli do nas Najaktywniejsi

Serwisy Wieszjak.pl

Copyright © 2010 Infornext.pl