|   Strona główna  |   Regulamin forum  |   FAQ  |   Logowanie  |   Rejestracja  |

» Jak prowadzić firmę

"Zasiedzenie służebności przesyłu" - dodaj swoją wypowiedź

Chcesz udzielić odpowiedzi? Zaloguj się lub wypowiedz jako gość *
Autor postu:
Treść:
Zachęcamy Cię do założenia konta w naszym serwisie. Dzięki rejestracji możesz:
  • szybko odnaleźć dyskusje, w których brałeś/aś udział,
  • zapisywać ulubione dyskusje
Rejestracja daje Ci również pewność, że nikt nie podszyje się pod Twój nick

* Uwaga: wypowiadając jako gość, obok podanego autora widoczny będzie twój numer IP

5 ostatnich wypowiedzi (w odwrotnej kolejności)

1 17:06 21.06.2010 ~ewa
a ktto prowadzi sprawe prosze o podanie namiarów na ewaseronska@wp.pl
2 11:05 01.05.2010 ~Leszek
Od dwóch lat śledzę temat związany z złużebnością przesyłu gdyż mam zamiarem pozwać PGNIG-e do sądu. Znalazłem ciekawe orzeczenie które może się okazać pomocne -Niedopuszczalne jest jednak powoływanie się przez organ na decyzję o zatwierdzeniu planu realizacyjnego, jeśli strona będąca właścicielem gruntu nie uczestniczyła z winy organu w postępowaniu o zatwierdzenie planu realizacyjnego. Decyzja taka jest dla właściciela gruntu nieskuteczna prawnie, gdyż stosunek administracyjnoprawny zawiązany został tą decyzją jedynie między Zakładem Energetycznym w Z. a organem administracji państwowej, co oznacza, że nie można tej decyzji uznawać za decyzję „zatwierdzającą” plan realizacyjny wobec właściciela gruntu. Nie został zatem spełniony warunek art. 35 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 1958 r. o zasadach i trybie wywłaszczania nieruchomości.-Wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego - Ośrodek Zamiejscowy w Krakowiez dnia 19 stycznia 1982 r.SA/Kr 517/81 LexPolonica nr 297132 Monitor Prawniczy - Zestawienie Tez 2000/4 str. 258 ONSA 1982/1 poz. 11
3 19:02 16.02.2010 ~atola
Do Gościa- masz rację z wnioskiem do Sądu o ustanowienie służebności wystąpiło PSE.
Tylko dziwi mnie dlaczego nie o pas eksploatacyjny lecz o pas ochrony funkcyjnej.Im większą powierz-
chnię zasiedzi PSE tym więcej może skasować właści-
ciel nieruchomości.
4 13:02 12.02.2010 ~dana
witam i mam pytanie do Pana Tomka.Prawie rok temu podpisałam nieodpłatną i na czs nieograniczony służebność przesyłu.W grudniu spóżniłam się z opłatą faktury i odcięto mi prąd , czy mogę cofnąć tę służebność lub zmienić na odpłatną i jak?Pozdrawiam
5 17:02 11.02.2010 ~Tomek
w zasadzie odnośnie każdej sprawy (choć nie zawsze) prowadzonych jest kilka postępowań, np:
sprawa o zapłatę wynagrodzenia za bezumowne korzystanie (tutaj wpis wynosi 5% wartości przedmiotu sporu, do tego trzeba doliczyć obsługę prawną profesjonalnego pełnomocnika - jeżeli się ktoś się na niego zdecyduje, opłacenie wnioskowanych biegłych no i oczywiście trzeba pamiętać o zasądzonych przez sąd kosztach postępowania po zakończeniu procesu - kształtują się one różnie i obciążają daną stronę w zależności od tego czy się proces wygrało (w jakim zakresie) czy nie;
troszeczkę inaczej kształtują się koszty w przypadku postępowania nieprocesowego, np. wniosku o ustanowienie służebności przesyłu - tam przykładowo jest wpis jest stały i wynosi 200 zł;
ogólnie rzecz biorąc występując z tego rodzaju roszczeniami trzeba uzbroić się w cierpliwość, a jeśli kogoś realnie nie stać na wszczęcie i popieranie swoich żądań przed sądem, można również próbować wnosić do sądu o zwolnienie od kosztów sądowych
pozdrawiam

jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

•  

Nasi użytkownicy

Dołączyli do nas Najaktywniejsi

Serwisy Wieszjak.pl

Copyright © 2010 Infornext.pl