|   Strona główna  |   Regulamin forum  |   FAQ  |   Logowanie  |   Rejestracja  |

» Firma ogólnie

Firmini.pl

» Zasiedzenie służebności przesyłu
~atola
87.239.172.*
15:03 31-12-2009  

mam zapytanie:
jaka jest maksymalna szerokość ustanowienia służebności pod przewodami wysokiego napięcia
220 kV.Zakład Energetyczny domaga się pasa gruntu
o szerokości 50 m /po 25 m w każda stronę od osi.
Czy są jakieś przepisy prawne normujące powyżscze sprawy

~gość
95.40.199.*
17:07 18-01-2010  

Co oznacza stwierdzenie "w pewnych sytuacjach"?Konkretnie,w jakich?Jest orzeczenie sądu,które mówi jedynie o sytuacji kiedy elementy sieci są wyraźnie widoczne (sterczące).Tym niejako warunkuje możliwość ubiegania się o stwierdzenie zasiedzenia służebności.

~gość
80.53.184.*
00:02 31-01-2010  

Do atola. Według mnie Zakłady Energetyczne dysponuja sieciami max do 110 kV. Z tego wniosek, że to PSE-Operator domaga się ustanowienia służebności przesyłu. To by wyjaśniało podaną przez Ciebie szerokość pasa. Jest ona b. szeroka, ponieważ PSE-Operator przyjął filozofię, że w tym pasie znajdą się wszelkie ograniczenia, również te generujące szkody. Zerknij na stronę sluzebnosc-przesylu.pl

~roman
79.163.204.*
10:14 02-02-2010  

witam czy ktos wygral z firmą energetyczna i jak dlugo to trwalo

~Tomek
83.12.138.*
11:06 03-02-2010  

sprawa trwała dokładnie rok, została wygrana jak na razie w I Instancji, czekamy na apelację; sprawa dotyczyła zapłaty wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z nieruchomości przez przedsiębiorstwo energetyczne (na nieruchomości umieszczono w latach 80 - tych słupy wysokiego napięcia); kwota całkiem spora; pozdrawiam

~roman
79.163.219.*
13:10 08-02-2010  

witam mam pytanie do pana tomka czy przez ten rok byla to jedna sprawa w sadzie czy kilka i jakie sa koszty takiej sprawy bo slyszalem ze trzeba miec zasobny portfel a nie wszyscy go maja pozdrawiam i powodzenia

~Tomek
83.12.138.*
17:01 11-02-2010  

w zasadzie odnośnie każdej sprawy (choć nie zawsze) prowadzonych jest kilka postępowań, np:
sprawa o zapłatę wynagrodzenia za bezumowne korzystanie (tutaj wpis wynosi 5% wartości przedmiotu sporu, do tego trzeba doliczyć obsługę prawną profesjonalnego pełnomocnika - jeżeli się ktoś się na niego zdecyduje, opłacenie wnioskowanych biegłych no i oczywiście trzeba pamiętać o zasądzonych przez sąd kosztach postępowania po zakończeniu procesu - kształtują się one różnie i obciążają daną stronę w zależności od tego czy się proces wygrało (w jakim zakresie) czy nie;
troszeczkę inaczej kształtują się koszty w przypadku postępowania nieprocesowego, np. wniosku o ustanowienie służebności przesyłu - tam przykładowo jest wpis jest stały i wynosi 200 zł;
ogólnie rzecz biorąc występując z tego rodzaju roszczeniami trzeba uzbroić się w cierpliwość, a jeśli kogoś realnie nie stać na wszczęcie i popieranie swoich żądań przed sądem, można również próbować wnosić do sądu o zwolnienie od kosztów sądowych
pozdrawiam

~dana
83.9.83.*
13:54 12-02-2010  

witam i mam pytanie do Pana Tomka.Prawie rok temu podpisałam nieodpłatną i na czs nieograniczony służebność przesyłu.W grudniu spóżniłam się z opłatą faktury i odcięto mi prąd , czy mogę cofnąć tę służebność lub zmienić na odpłatną i jak?Pozdrawiam

~atola
87.239.172.*
19:27 16-02-2010  

Do Gościa- masz rację z wnioskiem do Sądu o ustanowienie służebności wystąpiło PSE.
Tylko dziwi mnie dlaczego nie o pas eksploatacyjny lecz o pas ochrony funkcyjnej.Im większą powierz-
chnię zasiedzi PSE tym więcej może skasować właści-
ciel nieruchomości.

jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

•  

Nasi użytkownicy

Dołączyli do nas Najaktywniejsi

Serwisy Wieszjak.pl

Copyright © 2010 Infornext.pl