|   Strona główna  |   Regulamin forum  |   FAQ  |   Logowanie  |   Rejestracja  |

» Prawo i firma

Firmini.pl

Komentarze do artykułu:

Służebność przesyłu – instytucja oraz procedura ustanowienia.

Wiele urządzeń przesyłowych (służących do doprowadzania lub odprowadzania płynów, pary, gazu, energii elektrycznej) wybudowanych na prywatnych gruntach ma nieuregulowany stan prawny. Sytuacja taka prowadziła w wielu przypadkach do konfliktów między właścicielami nieruchomości a przedsiębiorstwami przesyłowymi, które nierzadko swój finał znajdowały przed sądem. Dzięki wejściu w życie nowych przepisów powstała szansa, aby dotychczasową praktykę w tym przedmiocie zmienić, a stan prawny uzdrowić . Przedsiębiorców ta kwestia powinna zainteresować tak jak innych właścicieli nieruchomości, na których znajdują się takie urządzenia.

Czytaj cały artykuł »

» Służebność przesyłu
~XX
83.11.55.*
16:06 15-10-2009  

Mam pytanie do autorów tematu, lub osób bardziej zorientowanych w temacie niz ja.
Kilka mscy temu kupiłem grunt rolny o powierzchni 1,2Ha na którym stoi stacja energetyczna ( ktora wydzierżawia ode mnie teren pod nią) ze stacji pociągniety jest kabel (okreslony w ksiedze wieczystej) na który jest spisana służebność. Ale jest też kilka innych kabli na tej działce na które zadnej służebności nie ma, poza tym przez działke biegnie kanalizacja, gaz i kabel swiatłowodowy i kabel z TP (kilka dni temu wjechali i rozkopali mi działke bo mieli jakąs awarie, musialem wydać zezwolenie na wjazd, bo poprzedni własciciel tez wydał - tak mi przyjanmniej powiedzieli)poza tym stoi 5 słupów energetyki. Ale służebność gruntowa jest ustalona tylko na ten jeden kabel (polozony kilka lat temu)odpłatnie.
Teraz moje pytanie, czy moge żądać ustanowienia służebności gruntowej i przesyłowej od reszty tj kanaloizacji, gazociągu, słupów, swiatłowodu i kabla z TP? Chodzi mi głownie o to ze te wszystkie kable, słupy , gaz i kanalizacja były juz wbudowane zanim kupiłem grunt, czyli wiedzialem o tym że to tam jest. Chodzi mi oczywiscie o odpłatna służebność, chciałbym na tej działce posadzic sad.

~voodoo
95.49.151.*
18:40 18-11-2009  

gdzie jest art 3052 kc ? porażka !!

~Tomek
77.236.0.*
17:16 19-11-2009  

po spełnieniu wymagań ustawowych oczywiście można domagać się ustanowienia odpłatnej służebności przesyłu, oczywiście pod warunkiem, że służebność przesyłu (lub służebność gruntowa odpowiadająca w swej treści służebności przesyłu )nie została przez przedsiębiorstwo przesyłowe zasiedziana (- odsyłam do artykułu "zasiedzenie służebności przesyłu"), można również domagać się wynagrodzenia za bezumowne korzystanie z nieruchomości przez przedsiębiorstwa przesyłowe (jeśli nie było zawartej umowy i nie było w tej sprawie wydanej decyzji administracyjnej)
pozdrawiam

~Tomek
77.236.0.*
17:27 19-11-2009  

Odpowiedź do osoby, która uważa że zapis artykułu odnoszącego się do służebności przesyłu to porażka.
Szanowny Panie Voodoo, widocznie Administrator nie miał możliwości dołączyć do art. 305 małego znaczka 2 lub wynika tego z czyjegoś niedopatrzenia. Tak czy inaczej nie potrzeba tęgiej głowy żeby domyślić się, że zagadnienie odnosi się do artykułów umieszczonych w rozdziale KC pt. "służebność przesyłu" (art. 305 ze znaczkiem od 1 do 4), skoro polski KC nie zawiera art. 3052, a ostatnim art. w Kodeksie jest art. 1088 (zresztą wykreślony).
pozdrawiam

~XX
83.11.43.*
08:09 28-11-2009  

Panie Tomku, na wszestkie urzadzenia na mojej działce tj kable, gazociag, kanalizacja itd umowa jest, tzn pozwolenie i za to poprzedni właściciel dostał jakies pieniadze ale umowa służebnosci jest tylko na jeden kabel z 8. Czy mimo pozwolenia poprzedniego wlaściciela na wbudowanie tych rzefzy moge jako nowy właściciel domagac sie ustanowienia słuzebnosci ODPŁATNEJ?
Tylko na słupy nie było pozwolenia, weszli i postawili....

jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

•  

Nasi użytkownicy

Dołączyli do nas Najaktywniejsi

Serwisy Wieszjak.pl

Copyright © 2010 Infornext.pl